Warning: Declaration of Bootstrap_Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /customers/5/d/a/radiozuid.com/httpd.www/wp-content/themes/radiozuid/functions.php on line 119 HHIJS interviewt Dope D.O.D.: “Dope D.O.D. Verovert Landen Als Een Spelletje Risk” | Radio Zuid
Advertentie
Nieuwste Posts

HHIJS interviewt Dope D.O.D.: “Dope D.O.D. Verovert Landen Als Een Spelletje Risk”

25 januari 2013 om 23:59 Nederland, Nieuws Nederland Geen reacties

“In april verschijnt album nummer twee van Dope D.O.D. en dat wordt niets minder dan een klassieker”, vertelt Skits Vicious ons. Wij spraken de excentrieke MC over de internationale ervaringen en aspiraties van de Groningers.

Anno 2013 signaleren kritische, vaderlandse media het overal: Nederland raakt in zichzelf gekeerd en moet oppassen dat het geen geïsoleerd landje wordt. Alle angst voor Europa en navelstaarderij ten spijt gaat het met onze Dance-artiesten goed en hebben we met Dope D.O.D. een prima internationale afgevaardigde van het vaderlandse hiphopfront. Skits Vicious betreurt de schijnbare de-internationalisering dan ook. “Nederland is altijd een internationaal geörienteerd land geweest. Dat lijkt de laatste jaren minder te zijn geworden. Ik denk dat dat ook de interesse voor Engelstalige hiphop uit Amerika én van eigen bodem heeft beïnvloed. Er is nu een hele generatie die gelijk is opgegroeid met Nederlandstalige hiphop en zich niet noodzakelijk meer verdiept in de Engelstalige variant. Dat is soms wel jammer. We krijgen zeker ook wel love in Nederland, Lowlands was aan. Maar het zou beter kunnen.”

Britse invloeden
Dat Dope D.O.D. voor de Engelse taal heeft gekozen, is niet verwonderlijk. De drie MC’s Jay Reaper, Dopey Rotten en Skits Vicious hebben allemaal een gedeeltelijk Engelse achtergrond. “Er is een aardige community van Engelsen, Amerikanen en Engelstalige Afrikanen in Groningen. Tijdens cyphers kom je er dan al snel achter wie welke achtergrond heeft en trek je naar elkaar toe. Dopey en ik woonden bij elkaar in de buurt en met Jay zat ik op dezelfde middelbare school. Onze producer, Peter Songolo, is het broertje van Jay trouwens.”

De namen Dopey Rotten en Skits Vicious refereren aan de oer-Britse Sex Pistols Johnny Rotten en Sid Vicious. Dat kan haast geen toeval zijn. “Mijn vader luisterde wel naar bands als The Sex Pistols, dus dat heb ik wel meegekregen ja. Maar we zijn in essentie gewoon hiphop heads en het is niet zo dat ik een grote fan ben van punk in het bijzonder. Ik hou van allerlei muzieksoorten en kan zeker ook punk waarderen.” Het bijbehorende imago van vooral Skits is dus meer een knipoog naar punk dan een liefdesverklaring. “Dopey en ik willen ons niet anders voordoen dan we zijn. Daarom lopen we erbij als trashy white boys en doen we niet alsof we black zijn. Dat mensen dan eerder verwachten dat je rocker bent, vind ik eigenlijk alleen maar mooi. Het is leuk om te spelen met het verwachtingspatroon van mensen.”

Grimy imago
Het plaatje rondom Dope D.O.D. klopt helemaal. Zowel de muziek, lyrics, leden en de clips zijn grimy. “We houden van die rauwe shit. De sound kwam in eerste instantie voort uit de brakke middelen die we hadden. Slaapkameropnames bij Peter Songolo, geen fancy studio. Qua MC’s is Redman mijn favoriet. Hij heeft een humoristische kant, maar veel mensen hebben zich niet goed verdiept in zijn grimy kant heb ik wel eens het idee. Daarnaast heb je altijd acts als Onyx, Kool Keith en Wu-Tang Clan gehad. Ik zie ons als het volgende hoofdstuk in die grimy traditie.”

De clip van What Happened maakte internationaal grote indruk, net als alle Dope D.O.D. clips daarna. De clipmakers Andres Fouché, Walker Pachler, Ruben van der Linden en Anton van der Linden lijken de sfeer van de muziek en teksten perfect aan te voelen. “Die gasten kenden we al uit de stad, ze zijn echte video artists en skaters en maakten dan ook skatevideo’s. Toen wij serieuzer werden met onze muziek was het dan ook logisch om met die boys te werken aan de clips. Hun naam is gegroeid en wij hebben mooie clips, het werkt perfect.”

Amerikaanse avonturen
Mede door de zeer professionele, internationaal ogende clips hebben de Groningers met de grote Nu-Metal-band Korn in Amerika getourd. Daar hebben ze kennis gemaakt met verschillende Amerikaanse steden. “We zijn onder meer in Houston, Austin, New York en Atlanta geweest. Die laatste stad was echt de shit. Na de show kwamen er een paar pimp muthafuckas op ons af die ons hoeren aanboden die we dan in zo’n klein motelletje konden nemen. Toen snapte ik waar Outkast hun lyrics vandaan haalde (lacht). Op het South By Southwest festival stonden we zonder Korn in kleine tentjes. Dan sta je ineens weer voor een handjevol mensen te spelen, puur om fans te verzamelen. Ook wel weer mooi om mee te maken”, vindt Skits.

Europa veroveren
De lijst Europese landen waar de Groningse formatie heeft opgetreden is indrukwekkend. Zo stonden ze al onder meer in Polen, Tsjechië, Hongarije, Slovenië, IJsland, Italië en Frankrijk. “In Frankrijk hebben we al veel gespeeld. Dat is na Amerika toch de grootste markt voor hiphop. Je hoort vaak dat mensen daar heel erg gericht zijn op hun eigen Franstalige artiesten, maar daar hebben wij weinig van gemerkt. De Fransen waren altijd mad down.” Dope D.O.D. heeft de gerenommeerde The Agency Group als boeker en wil de komende jaren nog veel vaker in allerlei landen spelen. “Het plan is om komend jaar weer twee keer zo hard te knallen. We gaan van land naar land als een soort Risk game.”

Sean Price en Duck Down
Brutale mensen hebben de halve wereld. Dus toen Skits Vicious graag wilde samenwerken met de legendarische MC Sean Price, stuurde hij hem gewoon een mailtje. “Hij vond het sick en wilde graag samenwerken. Sowieso werken we alleen met mensen die werken vanuit liefde.” Hoeveel Sean te maken had met de interesse van zijn label Duck Down voor Dope D.O.D., is niet duidelijk, maar een link ligt voor de hand. “Ik weet niet precies hoe dat is gegaan, of Sean ons eerst heeft aanbevolen of dat Duck Down ons sowieso al op het oog had. Maar goed, we hebben nu een albumdeal met Duck Down gesloten. Dat is bewust een één albumdeal omdat het ons beter lijkt om eerst bij één album te bekijken of het van beide kanten bevalt. Daarna zien we wel verder.”

Nieuw album
De hiphopwereld is benieuwd naar het nieuwe album en welke samenwerkingen Dope D.O.D. allemaal is aangegaan. Helaas wil Skits daar nog niets over kwijt. “Dat hou ik liever geheim, zodat het des te meer indruk maakt als het bekend wordt. Maar ga er maar vanuit dat het grote Amerikaanse MC’s zijn. De heads die ze kennen, zullen blij zijn en de wat jongere generatie maakt zo kennis met onze helden.” Over de kwaliteit van het album kan volgens Skits geen misverstand bestaan. “Next level, zowel muzikaal als tekstueel. Het wordt een classic. Dit zijn de take over times baby!”

Bron: www.hiphopinjesmoel.com

Delen

Laat Een Reactie Na

Delen

Advertentie

Radio Zuid op Facebook

Agenda