Warning: Declaration of Bootstrap_Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /customers/5/d/a/radiozuid.com/httpd.www/wp-content/themes/radiozuid/functions.php on line 119 Fresku – Omgekeerde Wereld | Radio Zuid
Advertentie
Nieuwste Posts

Fresku – Omgekeerde Wereld

1 maart 2013 om 14:18 Nederland, Track Nederland Geen reacties
Fresku – Omgekeerde Wereld

Fresku brengt vandaag een nieuwe track uit. Dit keer geen kolderieke humor of zelfreflectie, maar een politiek statement. De Eindhovense rapper maakte een track over het Israelisch-Palestijnse conflict. “Ik zat op de bank en zag een vader huilen om het dode kind in zijn armen. Een baby van negen maanden als ik me niet vergis. Ik had net de State Awards gewonnen. In het Eindhovens Dagblad stond naast een artikel over mij iets over Palestina. Ik kon bijna niet meer genieten en dacht: ik moet iets doen, al is het maar een druppel op een gloeiende plaat.”

Het idee voor de track kwam een paar maanden geleden, toen de bombardementen in de Gazastrook regelmatig in het nieuws waren. Natuurlijk zijn er nog veel meer conflicten waar de rapper zich kwaad over had kunnen maken, maar dit keer raakte het hem. “De meeste conflicten zijn ‘tijdelijk’, na een tijdje verdwijnen ze weer uit de aandacht. Dit is al zo lang gaande. Het is geen burgeroorlog meer, het is een langzame genocide. De bevolking van de Palestijnen wordt kleiner, net als hun land. Kijk, ik ben een leek, ik ben een jongen die VMBO gedaan heeft. Maar ik vind het raar dat in elke krant gesproken wordt over terroristen aan de ene kant, en bombardementen aan de andere kant. ”

De rapper heeft wel een idee hoe dat komt. “Ik weet nog dat we voor 2001 wel een Marokkanenprobleem hadden, maar geen moslimprobleem. Toen er meer aandacht kwam voor de radicale islam, groeide de radicale islam ook. Alsof alle jongens zonder identiteit dachten: ik moet voor mezelf opkomen, dit gaat over mij. Ik heb dat om me heen ook wel zien gebeuren, en heb dat in mijn teksten proberen te sturen. Maar gaandeweg dacht ik: wie ben ik om dat te doen. Ik ben me meer op mezelf gaan richten. Ik denk nu ook alweer: ik wil niet als een pretentieuze wannabe profeet overkomen. Ik ben ook best bang voor de reacties op dit nummer, maar ik had niet verder kunnen gaan met het schrijven van mijn derde album als ik dit niet had gedaan.”

Zijn hart gaat nadrukkelijk uit naar de Palestijnen, maar eigenlijk wil hij liever helemaal geen partij kiezen. “Ik schrijft dit niet als Fresku de entertainer, maar als Roy, als vader. Mijn hart gaat uit naar alle slachtoffers, en op dit moment zijn de Palestijnen de ergste slachtoffers. Maar daar gaat het me uiteindelijk niet om. Het is zo ingewikkeld, met zoveel geschiedenis aan beide kanten. Hoe meer ik erover leer, hoe absurder het wordt. Ik heb zelf de neiging om dan mee te gaan doen in de discussie, maar eigenlijk is dat onzin. Niemand verdient het zijn kinderen te begraven. Punt. Het gaat om de basis menselijke behoeftes. Iedereen heeft recht op een huis. Mensen worden uit hun huis gezet, omdat Israel op dat moment besluit dat ze dat gedeelte ook willen bezetten.”

“Ik woon in Woensel, waar ik bij veel mede-moslims de machteloosheid om zie slaat in haat. Als moslim wordt van je verwacht dat je iedere andere moslim als broer ziet. En als je op tv niet alleen je broers onrechtvaardig behandeld ziet worden, maar ook nog eens onterecht afgeschilderd, ontstaat een heel haatdragende sfeer. In de track zeg ik: ‘als wij, het westen, de Palestijnen nu geen leger bieden, hoe moet Hamas dan voor vrede kiezen?’ Dat is een controversieel standpunt, maar ik moest eerst meegaan in het gedachtenpatroon om het te kunnen neutraliseren. Ik sluit af met: ‘liefde overstijgt religie’. Als je haat in je voelt, moet je in jezelf kijken, niet naar anderen.”

Fresku is van plan om binnenkort de bezette gebieden te bezoeken, maar hij realiseert zich dat dat niet makkelijk is. “Ik ben een moslim met een kleurtje. Het is heel moeilijk, maar ik ben bezig iets te regelen.”

Stichting Kifaia is een Nederlands-Palestijns initiatief, een samenwerking tussen een kleine groep Nederlandse vrijwilligers en het NCCR, een organisatie van en voor lichamelijk gehandicapten in de door Israël omsingelde en afgegrendelde Gazastrook. Kifaia steunt het NCCR met geld, met trainingen en professionele ondersteuning, en door Nederlanders te informeren over de verstikkende effecten van de blokkade op het leven in de Gazastrook. Want wat de Palestijnen echt nodig hebben is onafhankelijkheid, vrijheid en dus een einde aan de Israëlische bezetting. Dat politieke verhaal moeten we blijven
vertellen.

Voor meer info, check: http://www.kifaia.nl

Delen

Laat Een Reactie Na

Delen

Advertentie

Radio Zuid op Facebook

Agenda